05 khiva

23-4

We hebben een reisdag vandaag . We gaan naar het westen van Oezbekistan naar de oude ommuurde stad Khiva. Maar dat is nog wel even 500 km rijden waarvan de laatste 100 km over een hele slechte 2 baans weg.  Maar we beginnen om 9.00 uur na het ontbijt en verlaten het “Silk road Hotel” met z’n knoertharde bedden. We hebben meerder stops onderweg en doen een gewoon boerendorpje aan. Lopen rond en zien dat de mensen hier nog wonen zoals 75 jaar geleden bij ons. Een laag woonhuis met golfplaten een potstal voor het vee, met de hooi opslag ernaast of bovenop. Zelfs de oude kakdoos in een bijgebouwtje ontbreekt niet.

DSCF3100DSCF3099

Ze verbouwen hoofdzakelijk katoen. En verder bieten, uien en tomaten in kassen.
na zo,n 150km over een behoorlijk goede 4 baans weg. Komen we in de rode woestijn. Rood en geel  zand zover als je kijken kan. Het is licht golvend terrein en ook hier weer in het voorjaar wat sprieten gras en verder hele taaie struiken die tegen de zomerse hitte kunnen. Dit gaat zo honderden km door.

DSCF3156DSCF3158

We stoppen bij een grote pleisterplaats aan de weg. En dat doen meerdere bussen. We lunchen gezamenlijk een zelfde maaltijd van brood, samosa met vlees en een sjasliek van kip. 2 grote eetzalen met lange tafels kunnen heel wat mensen aan hier. Goede business zo. Alhoewel als we afrekenen lunchen we dus voor €5,50 p.p . Na 400 km rechte weg…. ( pfff) draaien we het binnenland  passeren een brug over een rivier. Het bijzondere aan deze brug is dat de spoorrails midden over de weg loopt.

DSCF3175

Dus komt er een trein dan wordt de toegang voor auto’s afgesloten. Het wordt groener en we rijden door meerder stadjes en dorpjes . Ook zien we andere soorten moskeeën boven de huisjes en begraafplaatsen uitsteken.

DSCF3217DSCF3222

Maar de snelheid is nog amper 40 km per uur. En de chauffeur is constant bezig gaten te ontwijken.  Maar tegen 5 uur komen we in de buitenwijken van Khiva ( of Xiva) aan. We zien de azuur blauwe koepels al boven de stad uitsteken. We rijden door naar het Saïd Islom Khoja hotel en deze ligt aan een nieuwe straat met allemaal hotels en winkels. We krijgen een mooie kamer op de begane grond en en direct aan het zwembad in de binnentuin. Niet verkeerd.  Dus….. zwembroek aan en hup de plomp in.  Brrrr. Nog amper 17/18 graden en dus niet te lang erin blijven. We drinken een biertje op de binnenplaats en gaan later lopend naar de binnenstad . We lopen de oude poort door in de stadsmuur en volgen Jon naar een schilderachtig plein met een restaurant en eten buiten met zicht op de grote minaret. Deze wordt later in de avond prachtig verlicht.

IMG_2018IMG_2058

Terug gelopen naar het hotel en zowaar hebben ze hier zachtere bedden. Heerlijk.

24-4

Francis heeft slecht geslapen en voelt zich ziek en heeft flinke hoofdpijn. Slaat dus de bezichtiging van Khiva over vandaag. Wel jammer maar de foto,s geven haar later wel een goed beeld.
Ik vertrek met de groep om 9.00 uur met de bus naar de westelijke grote stadspoort in de enorme stadsmuur.

DSCF3244

Khiva is van oorsprong een grote ommuurde pleisterplaats in de zijderoute en is al 2000 jaar oud. De grote muur/wal heeft 5 toegangspoorten. Binnen de grote aarden wal ( van wel 10-12 meter hoogte) ligt een labyrint van straatjes met een oppervlakte van 700 x 400 m. Dus eigenlijk niet zo groot. Maar hierbinnen ben je echt in een andere wereld. Je loopt van de ene minaret naar de volgende moskee of Madrassa en kijkt je ogen uit naar de prachtige kleuren en patronen van al het azuur blauwe tegelwerk . In gedachten zie je Marco Polo hier met zijn Italiaanse gezelschap omstreeks 1250 nog zo rondlopen.

DSCF3253DSCF3369DSCF3365

Geweldig wat ze zoveel eeuwen geleden al konden bouwen. Khiva is rijk geworden door met name de karavanen met zijde die uit China doorgevoerd werd naar het westen. Meerdere heersers ( Emirs) van deze vestingstad hebben zichzelf verrijkt met eigen gebouwen.

DSCF3360DSCF3327DSCF3325
De half afgebouwde minaret op de foto heeft zijn eigen verhaal. De Emir die dit heeft laten bouwen had grote plannen . De minaret moest 110 m hoog worden, voor die tijd een enorme toren, echter hij owerd tijdens de bouw door de Persen onthoofd en zijn hoofd werd meegenomen naar Perzië. De bevolking was hier rouwig om en heeft besloten om de minaret als eerbetoon niet verder af te bouwen en zo te laten.

Het paleis van de daarop volgende Emir(s) heeft een binnenplaats met veel kamers waar al zijn 4 officiële vrouwen en meerdere onofficiële vrouwen woonden. Als de vrouwen ouder werden of zwanger raakten moesten ze plaats maken voor weer een jonger ding.  Zwaar leven had die Emir…🙈🙈

DSCF3333

Er zijn schoolreisjes onderweg in de stad en kinderen bezoeken met hun ouders de moskee met een prachtig blauw tegel-plafond.

DSCF3376DSCF3373DSCF3289

Het is druk met toeristen in de stad die allemaal achter een gids aanlopen. We vallen met ons groepje niet op tussen alle Chinezen, Japanners Duitsers etc..

Bij een winkeltje zien we dat het platte brood ook hier buiten in de ronde lemen ovens wordt gebakken.

DSCF3388

Een bakkersvrouw plakt het deeg met een tang tegen de binnenkant van de ovenwand aan en het vuur onderin de oven bakt het bruin. De broden komen dan los van de wand en worden met een tang eruit gehaald. Dit platte brood is voorzien van mooie gestempelde patronen. Het deeg wordt voor het bakken in een vorm gedrukt en met een broodstempel ( houten klos met pennetjes) voorzien van een gaatjespatroon.

We lunchen in een groot restaurant nog net binnen de muren en na het eten pak ik een taxi terug naar het hotel en neem wat fruit en koek mee.  Jon koopt bij de drogist wat zwaardere pijnstillers voor Francis. 👍  Gelukkig gaat het eind van de dag beter en hopelijk komt er een betere nacht aan.

Morgen naar een kasteel op een heuvel buiten Khiva en dan een binnenlandse vlucht naar Tasjkent.

Tot een volgende….

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade

1. Dick en Jeannette:
    24 april 2026
    Prachtige foto's en indrukwekkend stadje. Hopelijk knapt Francis snel op.
  2. Fabienne:
    24 april 2026
    Tjonge het was me een reis wel zo'n eind in de bus, maar dan heb je ook wat. Wat een prachtige en indrukwekkende gebouwen. Wat naar dat Francis ziek is, hopelijk knapt ze snel weer op.
  3. Hans:
    24 april 2026
    Wat een contrast die armoedige huisjes en die prachtige azuurblauwe gebouwen binnen de stadsmuur. Blijkt dat niet iedereen rijk is geworden van de zijde route. Gelukkig nu een zacht bed. @Francis: Beterschap. Ik zou wegblijven bij de poepverzamelkistje, ziet er niet zo hygiënisch uit.
  4. Mark Disselhorst:
    25 april 2026
    Jammer voor Francis. Hoop dat t snel beter gaat. Wel mooi!
  5. Rineke en Rob van Arendonk:
    26 april 2026
    Mooie reis nog steeds hoor. Voor Francis beterschap hopelijk snel...