Wenen

4 september 2025 - Wenen, Oostenrijk

2-9

We hebben een reisdag vandaag.  Vroeg op en het laatste inpakken. Caravan achter de Volvo en we rijden over een smalle provinciale weg naar Spittal. Daar draaien we de autobaan A2 op die via Villach,Klagenfurt en Graz naar Wenen loopt. De Steiermark zoals het gebied heet waar we doorheen rijden is prachtig en vandaag ook zonnig.  Maar dat veranderd als we aan de zuidkant Wenen naderen. Donkere wolken en het begint te regenen. We schuiven aan in de file op een kletsnatte 4 baans weg. Door een verkeerde afslag net na de grote brug over de Donau moeten we nog wat door de stad crossen om uiteindelijk de goede weg te vinden naar de Donaupark Camping Klosterneuburg.   Om 17.00 rijden we het terrein op.  Een meid achter de receptie die niet kan wachten op de klok van 6 uur ( mag ze naar huis) stuurt ons eerst naar een camperplek waar de auto met caravan niet op past en de deur dan ook niet meer open kan, zo smal en klein..  terug naar deze intelligente meid. Na lang zoeken kregen we toch een prima plek met veel ruimte en bij een paar bomen. Niks mis mee.

IMG_0650

In de stromende regen, de  caravan waterpas en op de poten zetten. Auto afsluiten.   Droge kleding aan en op zoek naar een restaurantje.   En wat denk je….  Direct achter het spoor op een paar honderd meter van de camping is het Asia restaurant Manda.  Heerlijk koud biertje… en geweldig lekkere schotels met Aziatisch eten.  We zijn ermee bekend dus een goede keuze is gauw gemaakt.  Topdag.

IMG_0635

3-9

De zon schijnt weer volop vandaag en blijft dat volgens alle weer-apps ook doen voor de komende week. Geweldig.   Ontbijten met verse broodjes. En na de koffie een rondje lopen door Klosterneuburg. Hier hebben ze een beroemd klooster ( Stift) op een hoog gedeelte van de stad liggen. Moet je gezien hebben.

IMG_0640IMG_0643IMG_0646IMG_0648IMG_0636

Boodschappen doen bij de Spar en kijken waar we morgen de trein kunnen nemen naar de binnenstad van Wenen en dan is het tijd voor een terrasje. Het leven is zwaar hier 🙈😂  Later in de middag gaan we aan de slag met “ Booking.com.” Onze geplande fietsreis van Wenen naar Boedapest begint hier voor de camping ( 14 km voor Wenen) op de “Donau-radweg” . Maar we zullen ook ergens moeten slapen gedurende deze 5 etappes.  Het is een drukke tijd van het jaar en een erg gewilde fietsroute. Dus toch maar reserveren….   En dat lukt nog prima.  Overal leuke hotelletjes in zowel Slowakije als in Hongarije, keuze genoeg. We zoeken leuke bezienswaardige steden,( zoals bijvoorbeeld Bratislava) ) aan de Donau uit om te overnachten. Altijd leuk om dan even voor of na het eten een rondje te lopen toch..  In Boedapest blijven we 2 nachten want we willen natuurlijk deze 2 prachtige steden ( Buda en Pest) aan weerszijden van de Donau uitgebreid bekijken.  Onze trein terug naar Wenen is al gereserveerd en vertrekt 11-9 eind van de middag.  Strak plan dus😂.

4-9

Maar eerst gaan we vandaag een stadswandeling maken door het centrum van Wenen. Met de auto naar het centrum is geen goed plan en zoals al eerder gemeld pakken we om 10.00 uur de trein naar Wenen. We komen aan op het Fransz Josefs bahnhof en dat is helaas nog geen oude centrum, Een paar honderd meter verder heb je de U-bahn en die gaat wel naar het centrum en vanaf de Schwedenplatz gaan we beginnen aan een stadswandeling.

IMG_0653IMG_0692IMG_0667

We komen als eerste bij de mooie Stephans cathedral en besluiten om de Zuidtoren te beklimmen .  343 treden stáat er op een bordje. Een wenteltrap blijft maar doorgaan en zo komen we uiteindelijk op 75 m  boven de klokkenstoelen op een plateau met ramen naar alle windrichtingen. Mooie stad met moderne hoogbouw en veel oude imposante gebouwen. Het Wiener riesenrad in het Prater Park zien we aan de overkant van de Donau liggen.
Na de afdaling gaan we door naar de Hofburg. Het enorme oude keizerlijke paleis met veel vleugels ( Sissi vleugel) en zelfs de beroemde rijschool in de “ Stallburg” met de Lipizzaner paarden.

IMG_0671IMG_0672IMG_0673

Het is heet en enorm druk in Wien. Grote groepen bejaarden die achter het parapluutje van de gids aanhobbelen, smachten naar een pauze met een koel glas. Wij lopen door de mooie tuinen met schaduw aan de andere kant van de Hofburg en komen op de Opera-ring .

IMG_0679IMG_0676 En daar staat in de tuin onze beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart.

Aan deze brede straat ligt het beroemde Wiener Opera gebouw waar het Wiener philharmoniker optreedt.  En met uitzicht op dit prachtige gebouw lunchen we in de schaduw op een terras. Top plek.

IMG_0682IMG_0686

Bij het  beroemde Sacher hotel met onderin de patisserie waar de “ “Sachertorte” wordt verkocht, staat een lange rij buiten op de stoep. Deze Sachertorte is een must voor choco liefhebbers , de taart is bijna één blok donkere chocolade met crème en is heel duur.

IMG_0688

We gaan weer richting Stephansplatz en lopen langs de winkels en door kleine straatjes richting de Donau.  Terug naar de U baan en trein station richting camping.  15 km gelopen geeft mijn IPhone op Strava aan. Vanavond lekker eten bij dat erg goeie Aziatische restaurantje om de hoek met een koud biertje.
Wien kan ook weer van de bucketlist 😂  en morgen trappen…

Tot een volgende ..

1. Fabienne:
    5 september 2025
    Mooie schone stad Wenen met dus nog steeds hele dure gebakjes... maar ja die moet je wel geproefd hebben. Veel plezier met jullie fietstocht naar Budapest. In beide steden zijn we in 1990 geweest.
  2. Dick en Jeannette:
    5 september 2025
    Jullie maken weer een mooie afwisselende reis. De foto's spreken voor zich, super mooi.
    De eerste fietsdag hebben jullie er alweer opzitten. Wij wensen jullie ook een mooie fietstocht.
  3. Gerda:
    14 september 2025
    Ik krijg ook zin in Wenen!