06 oude forten en Tashkent
26 april 2026 - Tashkent, Oezbekistan
25-4 naar Tashkent
Na een prima nacht in een redelijk zacht bed, melden we ons om 7.00 uur in de eetzaal. Francis is weer fit en kan weer gewoon meedoen top! De eetzaal is van het formaat sporthal en geheel ingericht met alles wat maar glimt en bling bling is. Een podium met daarom een tafel met 2 grote stoelen geeft op een bordje aan dat dit voor “wedding” is. Sjonge je zal hier maar je feest moeten geven. Je mag wel een zonnebril opzetten als hier ook nog de disco lampen aan gaan. Maar het ontbijt is oké en we zijn weer fit voor de dag. Om 8.00 uur rijden we bij Khiva weg en gaan 2 uur rijden om achter de grote stad Uhrgent op zoek te gaan naar 2 forten ( of wat daar nog van over is) heel interessant volgens Jon.
Dus na 2 uur hobbelen over zeer slechte wegen, stoppen we in de woestijn bij een enorm fort op een heuvel. Het is een fort met een onuitspreekbare naam maar dateert van 500 jaar voor Christus en dat is 2500 jaar geleden. Gebouwd van leem en stroo en blokken klei die op grote bakstenen lijken. Wel Imposant hoe dat ze dat vroeger al bovenop deze heuvel van ruim 100 m hoogte hebben gekregen. Iets lager op de heuvel ligt nog een kleiner fort. ( zomerverblijf denk ik😂)
Door naar een volgende restant van een fort dat dichter bij de grote stad Uhrgent ligt. Mooi om te zien en wel van omstreeks de jaartelling. Onze Jon vertelde dat hier nog veel meer van dergelijke forten waren. Maar inmiddels verdwenen zijn.
Het is hier dor en droog in deze woestijn. Veel vogels vliegen in en uit de gaten in de rotsmuren en blijken woestijnmussen te zijn.
We rijden na een lunch naar het vliegveld van Uhrgent en vliegen in ruim een uur met Uzbekistan airways naar de hoofdstad Tashkent helemaal in het oosten van het land. Een simpel vliegveldje met dito vertrekhal, bij de enigste gate die ze hebben loop je gewoon naar buiten en omhoog een vliegtuigtrapje op. Lekker simpel net als vroeger.
Om 17.00 uur landen we in Tashkent en ook hier hebben ze een vliegtuigtrapje om buiten te komen maar dan moet je wel 300 m in de bus rijden naar de arrival hal. ( te ver om te lopen blijkbaar 😂😂)
We zijn in Tashkent een stad van bijna 6 miljoen inwoners waarvan er ongeveer 3,5 geregistreerde inwoners zijn, de rest is illegaal maar woont er wel.
We komen aan in het “ Porto Bello “ hotel net buiten het centrum. We eten samen bij een uitstekend Georgian restaurant en vallen moe in slaap in een redelijk zacht bed.
26-4
Vandaag onze laatste dag in Oez. We gaan na het ontbijt met de bus deze enorme stad bekijken. De Sovjets bouwden deze stad enorm uit tussen 1910 en 1991 en hebben de grote straten, grote gebouwen en heel veel woongebouwen ( lees slechte flatgebouwen) nagelaten.
Maar Tashkent werd in 1966 zwaar getroffen door een hevige aardbeving die heel veel schade heeft aangericht. Gelukkig was de stad toen grotendeels laagbouw en bleef het instorten en het dodental zeer beperkt.
Na de onafhankelijkheid in 1991 zijn alle Russische monumenten en pleinen direct verwijderd uit de stad. Het vroegere grote Leninplein waar parades gehouden werden, is nu een mooi park met een Vrijheidsbeeld van een treurende moeder die neerkijkt op een eeuwig brandende vlam.
Het is een grote moderne stad met brede straten en veel overheidsgebouwen . We bezoeken wat moderne pleinen waar beelden, musea en moskeeën staan.
Het is zondag vandaag en veel locals zijn hier aanwezig. Maar waarom willen ze steeds met ons op de foto? Ze komen gewoon op je aflopen en vragen of ik tussen hen in wil staan en iemand maakt dat een foto en na afloop lachten ze zich rot om het resultaat. 🙈 we zien op een bankje een bond gezelschap zitten.
Een oudere man die in een groot schrift aan het schrijven is en naast hem staat een Koreaan, die met zijn keurig volgepakte vouwfiets, een wereldreis per fiets aan het maken is. Hij vertelde ons dat De Pamir high way zijn volgende doel was. Heftig….
Wat later stoppen we bij een enorme bazaar.
Verreweg de grootste van het land. Wat een handel en kraampjes. Honderden handelaren ( wel netjes gegroepeerd per onderdeel ) verkopen van alles aan de locals.
We gaan weer verder en zonder een ritje in de grote Metro van Tashkent is je bezoek hier niet compleet. Dus we gaan door de poortjes naar beneden en zien de invloed van Russische architectuur. Grote hallen met kolommen en tegelwerk. De metro treinen rijden keurig op tijd en we gaan 4 stations verder met een tussen stop op de mooiste stations. Leuk om te zien en verbazen ons dat jonge mensen in de trein direct opstaan als er wat oudere mensen binnenkomen. Respect. ( de foto,s hiervan volgen later)
Onze stadstour zit er op en bij het hotel nemen we afscheid van onze Jon en bedanken hem met een fooi voor zijn gidswerk afgelopen week. Perfect gedaan.
Met een aantal van de groep gaan we nog gezamenlijk eten bij het goede Georgian Restaurant van gisteren en dat was wederom geen verkeerde keuze.
Op tijd naar bed want morgenochtend om 6.00 uur vertrekt de bus naar het vliegveld . Om 9.30 vliegen we al voor het eerste stuk naar Istanbul. Dus voor nu dit verslag afmaken en lekker slapen.
We hebben weer een bijzondere bestemming gezien en genoten van de prachtige steden en veel geleerd over de “ Great Slik Way”. Nooit gedacht dat dit zo,n invloed heeft gehad op de handel en de rijkdom in de wereld van 500 tot 1500 n Chr.
Het was een prachtige reis.
Bedankt voor het commentaar van onze lezers. Fijn dat we jullie hebben kunnen plezieren met ons verhaal en foto,s uit het verre Oezbekistan.
Tot een volgende (reis) …
Ton en Francis.

Goede terugreis