IJsland 09

20 juni 2023 - Reykjavík, IJsland

17-6

Wat gaat de tijd snel als je het naar je zin hebt.  We vertrekken vanochtend uit Stykkisholmur en willen eerst even boodschappen doen, voordat we het National Parc inrijden. Hé das gek, het is zaterdag en de supermarkt is om 9.30 uur nog dicht, die gaat vandaag pas om 10.00 uur voor een paar uurtjes open. Aha…. het kwartje valt, het is vandaag namelijk IJslands nationale feestdag en dat was dus ook de reden dat het zo druk werd op de camping annex golfclub gisteren. De IJslanders zijn gek op golfen. Overal zie je 18 holes golfbanen. Plek zat, gras genoeg, zet een mannetje op een grote grasmaaier, en golfen maar 🏌🏻‍♂️🏌🏻‍♂️   Vanochtend voor het vertrek was het al file bij de toegang op de golfbaan en stonden ze in de rij met hun golfwagentjes.
We moesten even wachten en om 10.00 uur gaan we de supermarkt in. Hier hebben ze een koel/vriesafdeling midden in de supermarkt in plaats van vriesvakken zoals in NL. Vanuit een warme ruimte loop je met je winkelwagentje dus zo -2 graden binnen.  Snel pakken wat je nodig hebt en er gauw doorheen weer naar buiten.  IJslanders eten veel schapenvlees en bergen vis. Dat hebben ze hier in overvloed en gaat meestal op de barbecue..
We rijden Stykkisholmur uit en slaan rechtsaf richting het westen naar Snaefelsness National Parc.

E27A8CE4-2F8F-478A-8058-762978D85BDA-333-0000001FBFA19AB1

Als eerste komen we bij de Kirkjufell .  Een messcherpe piramide-berg die op een schiereiland voor de kust ligt. Er tegenover ligt een waterval. En met de juiste lens,  heel veel zoeken naar het standpunt en wachten tot er geen mensen op stonden, maakte ik deze mooie landschaps foto.

9C3B4ABD-3C53-43E0-9F0D-DFCC5DC7AECF-333-0000001F9AC075F5

Wij blijven wat langer genieten en uiteindelijk rijden we naar Olafsvik waar we op een klif een prachtig uitzicht hebben op het hart van dit National Parc, namelijk de met een gletsjer bedekte stratovulkaan Snæfellsjökull en die is 1445 m hoog. De top is sneeuwwit en steekt af in dit steen-landschap. Eigenlijk is het parc rondom deze top één groot vulkaan landschap met veel kleinere kraters, die her en der verspreid liggen. De weg loopt voor 3/4 rond deze grote vulkaan. We stoppen in Ólavsvik voor koffie en rijden dan in de middag naar de verderop gelegen camping bij Hellisandur. Een wandeling door dit leuke dorpje waarbij we over de “bridge over the river Kwai” lopen 😜 .  Het dorp staat bekend om muurschilderingen en beelden aan zee.

IMG_6157IMG_6158IMG_6159

We drinken een biertje bij Gilbakki Kaffihus. Een leuk klein houten restaurantje.
Voor Francis is dit een bijzondere plek , want hier vindt ze de meest westelijk gelegen geocache van haar verzameling .  Op de camping hebben we een plek vanwaar we de zee kunnen zien in het noordwesten.  Dus als je op bijna 21-6 ( de langste dag) op deze plek, staat en het is helder buiten, dan moet je één keer in je leven de midzomernacht-zon hebben gezien. Dus wakker blijven tot 24.00 uur. Naar buiten met je camera en dan zie je dit..

3C68BAEC-95D0-4F5B-9504-231AE69F4C33-333-0000001EFB991EB4IMG_6164

Daarna zakt de zon toch nog eventjes achter de horizon voor een uurtje en dan komt ie weer op. ( daar hebben we nu niet op gewacht) .

FD85333A-C29C-459C-B836-E6E161EECE1A-333-0000001EE10FD862

ook de Snæfellsjokull schittert in de late nacht-zon boven de camping.

Morgen gaan we onder de grond 🙈

18-6

We verlaten de camping en hebben maar een korte rit vandaag, zo,n 30 kilometer. Maar dit National Parc heeft zoveel bijzonder plekken dat we hier toch de hele dag over doen. In de ochtend wandelen we over een gouden strand. ( één van de weinige plekken in IJsland waar het strand niet zwart is).

D377B151-913C-4FBB-B59B-3959AE7033A5-333-000000D8A693105D

Ook klimmen we op de kraterrand van een oude vulkaan en lopen op weer een andere plek naar de kust waar waanzinnige rotsformaties staan. Allemaal even prachtig..

366FEEE2-803E-45FE-901E-C2D50449FDEC-333-000000D81775BE000D870E07-21D9-4EB7-BB57-FA1580AA893B-333-000000D80D27E000DF1B4F50-B003-4B67-AFFE-6B6DDDFF579B-333-000000D84ACA7C77

Het bezoekerscentrum in het hart van het Parc bekijken we nog even en leren dat de vulkaan al ruim 1000 jaar in rust is… gelukkig dat slaapt beter vannacht..😜.

Om 14.30 uur gaan we ons melden…. Jazeker met een heuse helm op en zaklantaarn om de nek , gaan we achter een gids de grond in en bezoeken de onderaardse lava grotten. Tot wel 45 meter onder het oppervlak bevinden zich hier 3 grote lavatunnels Deze ontstonden bij een uitbarsting, de hete magma krimpt na het stollen, en zo ontstond deze ruimte .  Met een wenteltrap gaan we naar beneden en krijgen uitleg. Wat een aparte plek om hier te zijn.  Wat een kleuren en structuren in de lava wanden. Op een bepaald moment gaan alle zaklantaarns uit en is het echt “aardedonker” .  Gaaf….. Als het licht dan weer aangaat, zie je alle kleuren nog beter.

IMG_6171A707AEE5-2055-48EC-973C-63864E4EC79D-333-000000D7BD808D412EDBAC24-07DA-4561-AD79-24A28DD14479-333-000000D757440F75D6E50BD0-074C-4DF7-B9CD-4AB2A5C6D59E-333-000000D782730F04

We beklimmen een hoge klif, vanwaar je zicht hebt op een enorme arctische meeuwen kolonie. Sommigen hebben jongen en ze zitten allemaal in dezelfde houding op een smal richeltje.
Onderaan de klif zien we een groepje zwarte zeekoeten ( uit de Alken-familie van die leuke papagaaiduikers ). Ze bewegen zich wat houterig over de rotsen, maar in het water zijn ze pijlsnel.

D252AACE-5701-4B59-B81B-7E66DEE4C456-333-000000D6B8872A3B3AE45ADD-F052-4B2B-8269-EFFC319177D4-333-000000D70C666D588D0C4BB8-80F5-40CA-A1D3-7D84EEFA068E-333-000000D71F6D6550

Pfff. Genoeg gezien vandaag, mijn harde schijf in mijn hoofd begint wat vol te raken😛😛. Aan de rand van het National Parc ligt Arnastapi. Hier slapen we vannacht. Wederom een mooie dag.

Morgen naar de grote Stad….

19-6

Voor we Anastapi uitrijden gaan we nog een wandeling langs de kliffen maken, gisteren is dat er niet meer van gekomen. We lopen naar de “ Gatklettur “ (gat in de rots) Door de vulkaanuitbarstingen heeft zich hier de 6 kantige basalt gevormd. Aan de structuur van de rotsen en kliffen is dit goed te zien. Midden voor de kust zijn een paar lavatunnels geheel vrij in zee komen te staan en vormen zo een natuurlijke boog.

IMG_61781467CCEF-6EB1-4AA6-ABD1-27B7C1131086-333-000001E899AC6D79IMG_6176375EABFB-EEB7-47EC-A0A3-C4B66517FCA5-333-000001E7EC000098

Ook hier zijn de steile kliffen weer met de arctische meeuwen. Er stopt een grote bus en een groep Amerikanen wordt uitgelaten, vermakelijk hoe deze mensen zo gedrild zijn ( met een heus naamplaatje om hun nek) dat ze in ganzenpas achter de man met de vlag door zo,n mooi landschap ( waar maar één paadje is) moeten volgen.

1229660D-4DBA-423B-A54C-3B9E03B2AFE5-333-000001E83B8A7A66

Het was een ochtend-wandeling die meer dan de moeite waard was.
We stappen in en gaan zo,n 200 km zuidelijk naar de Hoofdstad Reykjavik.  Als we daar zijn is de cirkel rond en hebben we IJsland geheel rondgereden en de meeste mooie plekken wel bezocht.  De weg blijft spectaculaire vergezichten geven. Bergwanden in allerlei kleuren, zelf een goudgeel strand.

580F1960-D9B1-427A-94A0-60B1ABDB5813-333-000001E7CA37C886

De laatste boodschappen en koffiedrinken in Borganes en we gaan de N1 weer op naar Reykjavik.  Het wordt drukker op de weg en kort voor Reykjavik loopt de weg zo,n 5 kilometer onder een fjord door een erg diepliggende tunnel van 6 km. Een helling van 8% dalen en stijgen in een tunnel is heel ongebruikelijk.   Prachtig hoe in dit ruige land de infrastructuur voor elkaar is. De N1 is totaal 1350 km lang en loopt rond IJsland maar is ook het hele jaar door IJs- en sneeuwvrij.  Hoe knap is dat?
In de loop van de middag vinden we de stadscamping naast het sportcomplex van de stad.  Dit is wel even wat anders dan alle grote groene campings met grasvlaktes die we gewend waren.  Strakke kleine plekken op een betonvloertje.  En wie hebben de mooiste en ruimste plekken al gereserveerd?  Juist ja …. de ANWB kampeerreizigers. De clubvlag staat al overeind, het planbord bij de kampleiding geeft aan vanavond: kampberaad en happy hour.. top👍🍷 .
( als je dat leuk vind) .

20-6

Vanochtend gaan we eerst even koffiedrinken bij Beggi Karlsson de eigenaar/ manager van Europcar Iceland .  We kennen hem van een eerdere vakantie en we rijden in één van zijn 200 campers rond. De camping is niet ver van zijn kantoor hier in Reykjavik. Leuk om even gedag te zeggen, al heeft hij niet veel tijd. Het is hier voor de verhuur hoogseizoen. Het was gezellig en hij was blij dat we IJsland zo mooi vinden. De fotowanden in zijn kantoor geven aan dat hij ook trots is op dit gave land.

We pakken bus 14 vanaf de camping naar het centrum. Prima verbindingen hier in de stad. Wat opvalt is de ruimte en de mooie parken en waterpartijen in de stad.  Een leuk centrum met gekleurde oude en nieuwe huizen.

IMG_6185IMG_6186

Een zeehaven verbind de stad met de rest van de wereld en wat een grote schepen leggen hier aan.  We lopen rond en bekijken op ons gemak de stad. Een relaxte sfeer hangt hier. Wie niet wil lopen beweegt hier op een elektrische step.

IMG_6192 De kathedraal IMG_6196MuziekgebouwIMG_6199IMG_6200

Onze camping ligt zo,n 4 km buiten het centrum in een park naast het voetbalstadion, waar vanavond IJsland tegen Portugal moet spelen. We gaan even kijken of we hier zo wat van kunnen meepikken.
Morgen is alweer onze laatste dag in IJsland. Het is omgevlogen!  Doordat we zoveel meegemaakt hebben en indrukken hebben opgedaan, lijkt het of we veel langer weg zijn, maar het is net 3 weken. Toch hebben we zo goed als alles ( behalve het ruige binnenland waar je zonder enorme trucks niet kunt komen) wel gezien om een heel goed beeld van dit prachtige land mee naar huis te nemen.
Morgen sluiten we af met een bezoek aan de beroemde Blue Lagoon. ( Het geotermische warmwaterbad.) Daarna brengen we de camper terug en slapen een nachtje in een hotel.  Donderdagochtend staat Icelandair voor ons klaar en is het back to home.
We hebben enorm geluk gehad met het weer, alle dagen droog, zonnig en slechts wat regen in de nacht.  Daarom hebben we alles kunnen doen en zien en ons programma niet hoeven aanpassen.  IJsland in juni bezoeken is verreweg de beste tijd. Nog net voor de grote toeristenstroom, de langste dag en meeste kans op droog en goed weer.

Voor de statistieken:

We hebben bijna 2500 km gereden, De grote circulair rondom het gehele eiland en dan nog de diamond circle in het noorden en het grote westelijke schiereiland Snæfellness .  We hebben op 18 verschillende campings gestaan. Er staan wel 3500 foto,s op mijn camera,s ( heb ik nog eens wat uit te zoeken😃)

Dank weer voor het “ meelezen” van dit IJsland avontuur en jullie leuke commentaar.
We gaan weer graag terug naar het zeer warme Nederland.

en zoals altijd :   “TOT EEN VOLGENDE”

IMG_6031

1. Gerda:
    20 juni 2023
    Dank!!!!!weer erg genoten hier in al een week zo’n 30 graden.
    Goed gelukte foto’s, kunnen jullie nog jaren van genieten!
  2. Jeanne:
    20 juni 2023
    Geweldig om weer mee te mogen lezen en kijken! Een prachtig land dat is wel duidelijk!!
    Goede reis terug en heerlijk nagenieten!
    Groetjes van ons.
  3. Dick en Jeannette:
    20 juni 2023
    Dank voor jullie mooie verhalen en foto's en we wensen jullie nog een paar mooie dagen en een goede terugreis. Tot snel op het Stokebrand.
  4. Dick en Jeannette:
    20 juni 2023
    Ik kijk nu naar het voetbal schakelprogramna op Ziggo met oa IJsland- Portugal en zie dat het weer in Reykjavik nu ook prima is. Hier hebben we net, voor het eerst in weken een enorme bui regen gehad....en er schijnt vandaag nog meer te komen.
  5. Francis:
    20 juni 2023
    Ha Dick, we staan hier pal naast het stadion in een Parc. Door het hek zien we tussen 2 tribunes de wedstrijd. Enorm veel tromgeroffel van die IJslanders. En inderdaad heerlijk in de zon.
  6. John Snelder:
    21 juni 2023
    Weer een hele reis, leuk om jullie verhaal weer te lezen. Erg mooie foto trouwens van de (roze berg).
    Goede reis terug ✈️
  7. Hans:
    22 juni 2023
    Eindelijk weer bereik. Op de Franse campings en in de bergen is het soms knudde. Even wat verslagen moeten inhalen. Wat een geweldige reis hebben jullie gemaakt. Prachtige foto’s en onuitwisbare herinneringen. Was weer leuk om te lezen. Goede vlucht naar huis.
  8. Francis:
    22 juni 2023
    Dankjewel Hans, inmiddels zijn we al weer thuis. Het was een onvergetelijk mooi landschap om doorheen te reizen.
    Jullie nog een goede vakantie in Frankrijk verder. Groet
  9. Fabienne:
    23 juni 2023
    We liepen wat achter en nu achter elkaar jullie laatste blogspot gelezen. Wat een mooie reis met de camper en wat een prachtige natuur! Nu thuis een mooi album maken van alle mooie foto's.
  10. Theo:
    24 augustus 2023
    Hoi, mooie reis net als de Cambodja-Vietnam reis aan het begin van het jaar. Daar gaan wij binnenkort ook fietsen. Vraagje, waar kunnen we de ‘dozenmaker’ in Saigon vinden?
  11. Francis:
    25 augustus 2023
    De dozenmaker zit aan de hoek van de Hai Bá Trung en de Nguyen Du.
    Goede reis en geniet van Vietnam.