Naar Boedapest

12 september 2025 - Budapest, Hongarije

8-9

We gaan vandaag naar Hongarije en dat is niet zo,n lange etappe . Een kleine 60 km vandaag. Dus geen haast en we ontbijten uitgebreid in hotel Europa in Komarno.  De fietsen worden uit de parkeerkelder gehaald en tegen 9.30 uur rijden we terug richting de brug over de Donau. Deze keer blijven we aan de noordzijde en net buiten Komarno steken we een brug over een zijrivier over. Daarna is het weer een dijk op.

IMG_0785IMG_0793

Na zo’n, 20 km verlaten we deze dijk en komen we door een dorpje, waar zomaar op maandagochtend een restaurant geopend is met een prachtig terras aan de achterzijde met zicht op de Donau. Gelijk met ons arriveert een Engelse groep op huur fietsen en E-fietsen.  Eén ervan heeft het zo heet gekregen van het fietsen dat ie voor de koffie toch al in de Donau duikt. We stappen na onze koffie weer op en rijden door Obid. Hier is een Coop supermarkt die zowaar open is. Het moet gezegd worden dat veel winkels hier niet meer bestaan en mogelijk al jaren( of na Corona) de geest gegeven hebben. Maar deze buurtsuper heeft wat te eten en koud drinken. Buiten eten we het e.e.a. op en fietsen de laatste km naar de brug over de Donau in Esztergom.  Midden op de brug is de grens tussen Slowakije en Hongarije. Geen douane ( Schengenland) maar wel een bord bovenin de brug die de denkbeeldige grens aangeeft.

IMG_0803

Vanaf de brug zien we Esztergom liggen en direct op een rots de enorme kathedraal.

IMG_0806

We slingeren door wat oude straatjes en vinden een oud statig paleisachtig gebouw op de plek die Google maps ons opgeeft , zou dat het hotel voor vannacht zijn?

IMG_0807

Echter direct erachter ligt het bijna nieuwe Adalbert Hotel. Prima plek voor 1 nacht. Op de stoep komen we natuurlijk de Engelsen weer tegen.  Wat later gaan we een rondje stad doen. Eerst maar eens die rots oplopen naar die enorme kathedraal. Wat een enorme afmetingen. De Sint Pieter in Rome is nog net iets groter, maar deze komt in de buurt. We mogen naar binnen en hoeven niet te betalen, huh… het blijkt dat deze enorme kerk van binnen volledig in de steigers is gezet en alleen de grote ronde koepel is nog te zien.

IMG_5827

IMG_0811IMG_0808

Vandaar geen ticket…. Tja een  bouwplaats  is gauw gezien daarbinnen en we lopen verder naar beneden. Het plaatselijke zwembad lijkt meer op een oud vierkant sportfondsenbad met eromheen allemaal kleedhokjes, maar er is een koele tuin met grote platanen en ze hebben een koud biertje.

IMG_0813

Iets verderop moet het centrum zijn met een mooi plein volgens Francis.  Nou het plein is er nog wel, maar wat een verlaten en slecht onderhouden boel hier. Heel veel winkels staan leeg. Straten verzakt en de huizen zijn verveloos.  We vinden op Google een eethuisje aan de Donau, dus dan maar die kant op gelopen. Ook gesloten en zo te zien gaat die nooit meer open.  Uiteindelijk toch een mediterraans restaurantje gevonden en zo krijgen we toch weer heerlijk te eten. Esztergom gezien, maar niet veel indruk achtergelaten.

9-9

Vandaag moet het gebeuren. We gaan naar Budapest. Zo’n 80 km te gaan.  Na het vroege ontbijt, met weer dezelfde Engelsen die we gisteren steeds tegenkwamen, is het opstappen en gaan. Voor 9 uur rijden we de stad uit en rijden over een schaduwrijk weggetje langs de Donau. De rivier maakt hier een grote bocht naar het zuiden tussen hogere rotswanden door.
De Engelsen zijn ons voor en zijn al eerder vertrokkenen via dezelfde route. Bij Szob moeten we de Donau oversteken met een pont. Net als we de afslag naar de pont willen nemen, komen de Engelsen die zelfde afslag terugrijden. “ no Ferry,  the last one crossed the river in 2023”  nou mooi is dat. Dan maar aan de zuidzijde van de rivier blijven en het alternatief traject volgen. Scheelt ons wel 5 km heen en weer fietsen.😂    Bij het volgende dorp staat een bordje  met “ komp” . Hier moet dus een veerboot gaan. We rijden richting Donau, maar het voelt toch niet goed. Ik houd een auto aan die vanaf de waterkant komt.”  Sorry no Ferry “ zegt de dame achter het stuur. Shit… ook hier al niet meer..  Dus weer terug naar de bestaande route.

IMG_0820

We rollen een stuk verder  Visegrad binnen en ploffen neer op een terras. En wie zitten daar ook? Precies de Engelsen. We besluiten om niet meer een pont naar de andere kant te nemen ( de oorspronkelijke route gaat over 12 km toch weer aan deze zijde verder).

We lunchen verderop bij een picnickset aan de waterkant en stoppen voor een koude klets in het dorpje Szentendre. Een leuke plaats met een mooie waterkant en dito straatjes.

IMG_0822IMG_0823IMG_0824

Daarna wordt het serieus en eerst over prachtig asfalt op een nieuw fietspad, maar later over slechte hobbelweggetjes naderen we steeds meer de hoofdstad. De rijke Hongaren hebben hier kasten van huizen aan de Donau staan.

IMG_0825

We komen na zo,n 70 km Buda binnen ( Buda is de westzijde van de rivier en Pest is het grote oude deel van de stad aan de oostzijde.  Van ver zien we eerst het gigantische parlementsgebouw liggen aan de andere kant. Het doet me direct denken aan de “ houses of Parlement” in London. Hier zetelt Victor Orban en zijn kompanen en belt hij met zijn vriend Poetin.

IMG_0828IMG_0834IMG_0835

We eindigen onze route bij de voet van de beroemde “ kettingbrug” die Buda met Pest verbindt en na een finishfoto lopen we de brug over naar de andere kant. We hebben 2 nachten geboekt in het Roombach Hotel in de oude binnenstad. Midden tussen de vele restaurantjes en terrasjes. Leuke buurt hoor.
Eind van de middag slenteren we door wat straatjes en besluiten de dag bij een leuk restaurant en proosten op een zeer geslaagde fiets-tour langs de Donau.
Morgen deze prachtige stad verkennen.

10-9  Buda en Pest

Starten met een heerlijk ontbijt met ruime keuze.  We plannen een wandeling door de stad en gaan eerst richting grote markthallen.. gebouwd in de 19e eeuw en direct aan de rivier. Tegenwoordig een toeristentrekker met kramen met etenswaar, kleding en souveniertjes. Het is wel een mooie gebouw met veel lichtinval.

IMG_0849IMG_0851IMG_0856

Prachtige gele oude trammetjes knarsen door de rails en langs de boulevard staan veel grote neoclassicistische gebouwen met mooie beeldhouwwerken in de gevels.  De stad heeft vooral in de 19e en begin 20e eeuw een grote bloei doorgemaakt en zijn de grote gebouwen en huizenblokken neergezet. In een grote Joodse wijk zien we een enorme synagoge die extreem beveiligd is. Daar wil je niet naar binnen.

IMG_0857IMG_0866IMG_0868

Bij de prachtige kettingbrug willen we een buslijntje pakken naar het paleis en de “ Matthias” Dom aan de overzijde ( Buda)  van de rivier. Francis vraagt op haar beste Hongaars hoe we aan een buskaartje moeten komen. De buschauffeur kan beter rijden dan praten en wijst alleen achter zich naar een paar vrije plaatsen. Oké duidelijk en bedankt voor de gratis rit.  De bus trekt stevig door op de haarspeldbochten naar boven en we stappen bij de grote trappen uit.

Dit complex is gebouwd op een rots in Buda en heeft een schitterend uitzicht overdekt de Danube en  Pest.

IMG_0871IMG_0877

Na een rondgang door de Matthias Dom en uitzichten over Buda en het achterland nemen we de dezelfde bus met de  aardige buschauffeur terug naar het centrale plein voor de kettingbrug. We lopen vandaar richting het enorme parlementsgebouw. Groot, groter, grootst is hier van toepassing. Het is gesloten en dat is niet zo erg, want na zoveel km slenteren door de stad hebben we niet veel zin om hier nog doorheen te lopen.

IMG_0881

Maar wat is Budapest een mooie stad.  Ruim opgezet, brede straten, leuke pleinen en veel beelden.  Het is er schoon en spaarzaam zie je wat bedelaars. Op veel plaatsen klinkt muziek van straatmuzikanten. Op een terras bij de cathedral nemen we een Hongaars  biertje en lopen daarna richting het park waar het “ wheel” staat.

IMG_0884IMG_0888IMG_0886

We gaan meerdere keren rond en hebben een mooi uitzicht over deze enorme stad.  Begin van de avond is het moeilijk om een keuze te maken uit de vele retaurants. Maar ook dat lukt uiteindelijk toch prima.  Topdag.

11-9  terug naar Wenen

We hebben nog een groot deel van de dag te besteden in deze prachtige stad. Na het ontbijt gaat Francis een aantal plekken in de stad langs waar ze wil  geocachen. Ik kies ervoor om zelf wat mooie gebouwen te bekijken, wat winkelen en een terrasje voor koffie opzoeken, heerlijk relaxed dus.  Later op de dag lunchen we samen uitgebreid en gaan terug naar het hotel om de fietsen en bagage op te halen. Na 15.00 uur gaan we richting Buda en dus weer een grote brug over.

IMG_0891IMG_0899

In verband met werkzaamheden aan het grote centraal station van Budapest, vertrekt onze trein vanaf Budapest Kehlenfold. Dat is wel aan de andere kant van de stad en zo,n 7 km fietsen. Geen probleem, we hebben tijd genoeg, want onze ( gereserveerde) trein vertrekt pas om 16.55 naar Wenen.  We komen aan bij een enorm vervallen en verlaten station Kehlenfold ( foto)

IMG_0902

Dat is schrikken…. Wanneer is hier voor het laatst een trein weggegaan? Enne….zitten we hier wel goed?   Maar als we iets om de hoek kijken valt de schrik weg.  Hier is een modern ondergronds station met dezelfde naam. Het oude gebouw wordt ooit nog eens  gerestaureerd of blijft staan en wordt nooit afgebroken, zoals zoveel oude gebouwen in Hongarije.

Perron 15. De trein vertrekt vanaf hier en we hebben geserveerde plaatsen voor de fietsen en gereserveerde zitplaatsen, echter niet in dezelfde wagon. Dus eerst fietsen ophangen aan een beugel en zoeken naar onze plek.  Het is een mooie trein van de Oostenrijkse OBB en daar is niks mis mee.  Via diverse Hongaarse plaatsen waarvan je de naam niet kunt uitspreken,

IMG_0906

komen we omstreeks 19.20 uur het Haubtbahnhof von Wien binnenrijden. Een enorm groot modern station en we fietsen door de hallen naar de uitgang. Het is al bijna donker dus we gaan vanaf Wenen ook de trein nemen naar Klosterneuburg. Het is maar 16 km, maar in het donker fietsen is hier niet prettig. Echter deze trein vertrekt vanaf treinstation Franz Josefs en dat is eerst 7 km fietsen door schemerig Wenen. Mooie fietsstroken door de stad en onder de bruggen van de Donau door, brengen ons in een half uurtje naar het gekozen station en daar kunnen we opstappen.

IMG_0907

En zo komen we tegen 21.00 uur weer terug bij de camping waar de caravan weer klaar staat. Het was een fantastische fietsreis met een bezoek aan een hele mooie stad als eindpunt.

Tot een volgende.

1. Fabienne:
    12 september 2025
    Wat een leuke fietstocht hebben jullie gemaakt. Wij waren in de tachtiger jaren ooit een paar dagen in Budapest en we vonden het er toen vreselijk: vies, slechte restaurants en we voelden er ons toen ook niet veilig. We werden toen continu aangeklampt door ongure types die geld wilden wisselen en waar we niet vanaf kwamen. We hebben drie dagen bij MacDonalds gegeten omdat het eten in de restaurants niet te eten was. We hadden wel dezelfde ervaring in de tram. We wilden een kaartje kopen, maar begrepen niet hoe. Er is veel veranderd als ik het zo lees, dus misschien moeten we nog eens terug.
  2. Gerda:
    12 september 2025
    Mooie prachtige en spannende dingen maken jullie mee!
    Voorspoedige thuisreis gewenst.
  3. Dick en Jeannette:
    12 september 2025
    Wat een prachtige fietstocht hebben jullie gemaakt. Als ik jullie verhaal zo lees word ik ook enthousiast om Budapest eens te gaan bezoeken. Jeannette is er al een keer geweest, maar ik nog niet, dus wie weet...