06 Naar de oude hoofdstad Sukhothai
23 januari 2025 - Sukhothai, Thailand
21-1 vertrek uit Thung Salian
Terwijl Amerika zowat op zijn kop staat hebben wij een rustige ochtend en ontbijten in het mooie grote houten huis. Alles is in het kostbare Teakhout gebouwd.
Tegen 8.30 uur rijden we de poort uit en steken de grote weg over en zijn direct weer in het landbouwgebied waar de prachtig groene rijstvelden in het ochtendlicht glanzen. Wat mooi.
Slechts 53 km vandaag en voornamelijk vlak, dat is wel lekker na al die dagen klimmen en inmiddels 7 dagen in het zadel. We hebben geen haast en peddelen over stille wegen van dorpje naar dorpje. Hé zegt Francis over 200 m “ good coffee” en ja hoor bij het erf van een ijzerhandel staat een nieuw koffietentje wat door de dochter des huizes gerund wordt. En….. ze spreekt goed Engels. Hoe dat komt? Ze is inmiddels afgestudeerd aan de universiteit van Chiang Mai en hoopt binnenkort ergens een baan te vinden als lerares op een highschool. Fijn om te horen dat er ook voor deze pientere meiden kansen zijn hier in Thailand. Ook kan ze hele goede koffie zetten. We rusten wat en stappen weer op voor de laatste 20 km.
Veel watertorentjes, waar mensen direct hun jerrycans kunnen vullen
Tegen 12.30 uur fietsen we via de achterzijde “ Old Sukothai “ binnen dit is de oude hoofdstad en is nu een national Parc met allerlei monumenten uit de 13-15e eeuw. We gaan het de komende dagen bekijken.
We checken in bij een werkelijk prachtig resort “ Le charme Sukothai resort” met een heerlijk zwembad, retaurant en Thaise massage. We blijven hier 3 nachten, want het is ook gewoon vakantie 😜😃 toch?
We krijgen een heerlijke bungalow tussen de palmbomen en aan een vijver met lotusbloemen. Heerlijk koel en voorzien van alle gemakken. Het zwembad is om de hoek en goed op temperatuur.
Eind van de middag krijgen we bericht van Frans en Ivonne dat ze in een hotel aan de overkant van de weg zitten, maar dat het tegenvalt, diverse dingen zijn kapot of niet beschikbaar en het restaurantis dicht. 🙈 Of er bij ons in het restaurant nog plaats is? Tuurlijk leuk, gaan we regelen. En zo werd het weer gezellig 😜
22-1
Heerlijk geslapen en een goed ontbijt. Net als Trump heb ik ook maar een decreet ondertekend en dat is van een bonnetje voor een heuse Thaise massage vanochtend. Francis gaat voor een full body massage 🙈 en ik wil mijn rug en schouders wat soepeler krijgen. Dus om 11.00 uur staan we bij het massage gebouw en komt er een leuke Thaise dame aan, die direct ook haar dochter belt. En even later gaan moeder en dochter aan de slag. Ik wordt onderhanden genomen door de stevige dochter die gemeen sterke handjes heeft en goed met haar elleboog allerlei spieren weet te vinden waarvan ik niet wist dat die daar zaten en pijn konden doen. Als ik een keer te hard kreun zegt ze “ solly sir”😜🥵 ze kan de r niet zeggen. Een half uur later en met wat puffen en steunen vindt ik het wel oké. ( de blauwe plekken zullen wel weggetrokken zijn als ik weer thuis ben🙈). Francis heeft het een uur lang vol gehouden en komt herboren bij het huisje aangewandeld. Waarom kunnen vrouwen dit beter verdragen?
Verder vandaag? Wasgoed naar de laundry service gebracht en verder gebeurd er eigenlijk niets interessanters dan heerlijk zwemmen en vanavond lekker Thaise curry.
Vervelend allemaal. Oh ja, paniek telefoontje van Ivonne, haar Santos-fiets heeft een Rohlhoff naaf en lekt olie zegt ze, met wat video bellen naar elkaar zie ik dat het slechts wat overtollige olie is en kan haar gerust stellen dat dit mogelijk wat te vol is afgevuld bij de fietsenmaker en volgens mij geen kwaad kan. Hier gaat ze Phuket wel gewoon mee halen.
23-1
Sukothai historical Parc gaan we vandaag bezoeken. Dat betekend een fietsroute van zo,n 15 km langs alle historische monumenten en oude stenen van de periode dat Sukothai de hoofdstad was van het Siamese Rijk. Het floreerde van 1300-1450 n chr.
We betalen 100 Bath voor een kaartje en fietsen het park in. Veel toeristen fietsen hier op huurfietsjes of worden rondgereden in xxl maatje golfkar. Het is indrukwekkend hoe ze dit vroeger hebben kunnen bouwen. Het is grotendeels baksteen en de beelden zijn van zandsteen of baksteen afgedekt met stucwerk.
In de jaren 1953-1956 is het historical parc geheel gerestaureerd en dat is wat we nu zien. Bij veel kolommen behoorde vroeger een overkapping en had het gebouw een functie. Met name de Boeddhatempels hebben ze zo goed mogelijk teruggebracht.
Binnen 4 muren zit een enorme Boeddha , zeker 15 m hoog.
Francis heeft een aantal geo-caches gedaan door de bijbehorende puzzels op te lossen, dus weer happy. Onze laatste middag in het resort is wat luieren en zwemmen. Vanavond toch nog even met de fiets naar de old city, onder het motto: dan eten we eens ergens anders.. We vinden een geweldig leuk restaurant met een rooftop en eten “ the best pad-Thai in the world “ volgens de leuke Thaise dame. Het was inderdaad heerlijk. Aan de overzijde zijn allemaal kraampjes met streetfood langs het water. Overal kun je een hapje kopen en op een kleedje aan het water opeten. Sfeervol! Na het eten lopen we een rondje
morgen vroeg vertrekken naar Kamphaeng Phet.
Tot een volgende….
Gerda:23 januari 2025Weer veel dank voor al het moois in woord en beeld.
Dick en Jeannette:23 januari 2025Nou Ton, nog geluk dat je de massage van een jonge Thaise hebt gehad. Ik heb een keer zo'n massage van een vrouw van ongeveer 80 (zo oud leek ze in ieder geval) gehad Ze ging ook nog op mijn rug zitten en was blij dat ik tijdens de behandeling niets gebroken heb.
Fabienne:23 januari 2025Prachtig hè Sukothai. Heel indrukwekkend vond ik dat.
Yvonne en Frans.:26 januari 2025Is gezellig zo’
Mark Disselhorst:26 januari 2025Ziet er mooi uit! Als je terug bent kun je je massage ervaring in de stationsstraat nog eens overdoen. Veel plezier nog!